Organizacija konferencije Gourmet Connect – Gastronomski turizam Vojvodine
U Vrdniku je 3. oktobra 2024. godine održana konferencija „Gourmet Connect: Gastronomski turizam Vojvodine“, koju je organizovao Resursni centar Fruškogorsko-dunavskog regiona. Događaj je okupio preko 100 učesnika, među kojima su bili predstavnici javnog, civilnog i privatnog sektora, uključujući lokalne proizvođače hrane, turističke radnike, ugostitelje i stručnjake iz oblasti turizma. Cilj konferencije bio je unapređenje saradnje između sektora turizma i gastronomije, s naglaskom na promociji autentičnih vojvođanskih proizvoda i njihovom integrisanju u turističku ponudu regiona.
Tokom celodnevnih panel diskusija i radionica, učesnici su razmenili iskustva i ideje o razvoju gastronomske ponude kao ključnog faktora za privlačenje turista. Posebno se govorilo o značaju povezivanja gastronomskih doživljaja sa kulturnim i prirodnim atrakcijama, što bi moglo doprineti povećanju broja posetilaca i jačanju lokalne ekonomije. Na konferenciji su predstavljeni i uspešni primeri iz drugih regija Evrope, koji su poslužili kao inspiracija za dalji razvoj vojvođanskog gastronomskog turizma.
Događaj su podržali Pokrajinska vlada i Turistička organizacija Vojvodine, koja je istakla važnost ovog vida turizma u promociji regiona i njegovih specifičnosti. Zaključeno je da je neophodno jačanje saradnje između lokalnih proizvođača hrane, turističkih organizacija i ugostiteljskog sektora kako bi se kreirala jedinstvena turistička ponuda koja privlači i domaće i inostrane goste.