Pešačenje i planinarenje

Najčešća aktivnost na Fruškoj gori, uz roštiljanje, je svakako i planinarenje. Pored rekreacije i fizičkog zadovoljstva koje vam pruža pešačenje, uživanja u prirodnim lepotama i retkostima, videćete i brojne kulturno-istorijske znamenitosti.

Od Informativnog centra NP Fruška gora kod spomenika na Iriškom vencu polaze različite kružne staze, koje možete preći sami ili organizovano u dogovoru sa turističkim vodičem.

Jedna je do Paragova i nazad koja skoro celom dužinom od oko 9.5 km ide kroz šumu i duž koje se nalaze informativne table na kojima je prikazana cela staza i vaša trenutna pozicija. Preporučujemo da krenete planinarskom stazom do manastira Grgeteg ili do manastira Staro i Novo Hopovo i nazad i upoznate značaj ovog kraja za duhovnost i pismenost našeg naroda.

Pridružite se hiljadama prijatelja prirode koji svakog maja provode vreme šetajući ili trčeći po Fruškoj gori na tradicionalnom maratonu. Učesnici biraju jednu od 17 staza, koje se razlikuju po lokaciji, dužini i težini. Noćni maraton je još jedan izazov koji ne smete propustiti.

Neke od planinarskih staza imaju blage uspone, dok druge zahtevaju više napora. Staze maratona i fruškogorskih transverzala iskorisitite za samostalnu avanturu ili za organizovanje sopstvene staze. Preporučujemo vam da pritom pratite njihove markacije i da se krećete u društvu.

 

baner_1

 

baner_2

 

baner_3

 
2024 © Poezija u prirodi - Fruškogorsko-dunavski region