Manastiri i crkve

Na prostoru 50 kilometara dužine i 10 kilometara širine na planini Fruška gora, smešteno je šesnaest srpskih pravoslavnih manastira, od kojih je većina uspostavljena kao živeća. Ova jedinstvena kulturno-istorijska celina utvrđena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju 1990. godine, a predložena je i za upis na listu svetske baštine UNESKO-a.

Opredelite se za obilazak bar jednog manastira i sa sobom ponesite prelepu sliku o duhovnom i umetničkom razvoju fruškogorskog regiona. Razgovarajte sa igumanima i sveštenicima o snažnim istorijskim ličnostima koje su ovuda prolazile, upoznajte fresko slikarstvo i ikonopisačke radionice, pokušajte da razumete zašto se Fruška gora naziva svetom planinom.

Manastir Đipša ili Divša – Manastirska crkva posvećena je Svetom Nikoli. Predanje kaže da je Manastir Đipšu sazidao despot Jovan Branković krajem 15. veka.

Manastir Kuveždin – Manastirska crkva posvećena je Svetom Savi i Svetom Simeonu, dok je manastirska slava Preobraženje. Prema predanju, manastir je osnovao poslednji srpski despot, despot Stefan Štiljanović 1520. godine.

Manastir Šišatovac- U početku se manastir zvao Remetica ili Remetski manastir i posvećen je bio Sv. Nikoli. Prema „Svitku zaveštalnom“ monasi manastira Žiča predvođeni svojim igumanom Teofanom početkom 16. veka pobegli su od turskog zuluma u Srem i tu su našli malu staru crkvicu posvećenu sv. Nikoli.

Manastir Jazak – Pre sadašnjeg postojao je Stari Jazak koji je bio posvećen Vavedenju. Ktitor Starog Jazka bio je Despot Jovan Branković u 15 veku.

Manastir Vrdnik – Poznat i kao Mala Ravanica, jedan je od najznačajnijih manastira na Fruškoj gori. Manastirska crkva posvećena je prazniku Vaznesenja Hristovog.

Manastir Staro Hopovo – Manastirska crkva je posvećena sv. Pantelejmonu. Prema predanju manastir je osnovao despot Đorđe Branković krajem 15. veka, a prvi zapis o manastiru je iz 1545-46.

Manastir Krušedol- Manastirska crkva je posvećena prazniku Blagoveštenja. Manastir je osnovao Sveti Maksim sa svojom majkom Angelinom, uz pomoć vlaškog vojvode Jovana Njagoja, između 1509. i 1516.

Crkve regiona Fruške gore

Saborna crkva u Sremskim Karlovcima – Crkva posvećena Sv. Nikoli, podignuta 1762.

Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Inđiji – Crkva je podignuta 1756. godine za vreme mitropolita Pavla Nenadovića.

Crkva imena Marijinog u Novom Sadu – Prva katolička crkva u Novom Sadu iz prvih decenija XVIII veka bila je skromna, privremena građevina, koja je 1742. porušena. Katolički nadbiskup Gabor Patačić osvetio je novu crkvu iste te godine.

 

baner_1

 

baner_2

 

baner_3

 
2024 © Poezija u prirodi - Fruškogorsko-dunavski region