Istorija i umetnost

Fruška gora bogata je i istorijskim i kulturnim znamenitostima koje zovu da ih obiđete, samostalno ili u pratnji turističkog vodiča.

Petrovaradinska tvrđava, poznata još kao i Gibraltar na Dunavu nalazi se na desnoj obali ove reke kod Novog Sada. Toranj sa satom je prepoznatljiv znak Petrovaradinske trvrđave i Novog Sada. Satni mehanizam se svakodnevno i danas navija ručno i zvoni pune sate.

Patrijaški dvor – Palata patrijaršije u Sremskim Karlovcima je administrativno sedište Srpske pravoslavne crkve. U dvoru se nalazi i Riznica – muzej Srpske pravoslavne crkve.

Karlovačka gimnazija, je vlasnik i čuvar Spomen biblioteke u Sremskim Karlovcima koju čini 18198 knjiga, među kojima je veliki broj srpskih knjiga iz 18. i 19.veka. U ovoj školi se izučavaju savremeni i klasični jezici: latinski, starogrčki, engleski, nemački, ruski, španski, italijanski i kineski jezik.

Česma četiri lava nalazi se u centru Sremskih Karlovaca na trgu posvećenom pesniku Branku Radičeviću. Legenda govori da će se svako ko popije vodu sa ove česme, jednog dana vratiti u Sremske Karlovce.

Kapela mira podignuta je 1817. godine u Sremskim Karlovcima na mestu gde je potpisan čuveni Karlovački mir (1699. godine) između sila Hriščanske alijanse i Turske kada je prvi put u zvaničnoj svetskoj diplomatiji korišćen okrugli sto za pregovaranje.

Grob Branka Radičevića – Branko Radičević je bio znameniti lirski pesnik, romantičar i oduševljeni pristalica ideja Vuka Stefanovića Karadžića, koji je prvi počeo da piše pesme na reformisanom srpskom jeziku. Njegov grob nalazi se na Stražilovu, u Nacionalnom parku Fruška gora.

baner_1

 

baner_2

 

baner_3

 
2024 © Poezija u prirodi - Fruškogorsko-dunavski region