Poezija na vodi

Dunav, reka čudesnih lepota, bila je važan vodeni put i tokom vekova spajala je kulture i narode. Na njenim obalama rođena su prva naselja, tvrđave i srednjevekovni gradovi, manastiri i crkve.

Veličanstvenih 3.505 km dug tok Dunava danas povezuje 80 miliona ljudi u deset zemalja: Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Moldaviji i Ukrajini.

Kroz Srbiju je njegov tok od 588 km celom svojom dužinom plovan, a mnogobrojni kanali, bare, rukavci čine ga još zanimljivijim za plovidbu. Bogatstvo prirodnih lepota Dunava dopunjuju kulturne znamenitosti, kao i nezaboravni pogledi na tvrđave i gradove. Niz rezervata prirode, arheološka nalazišta, kao i brojna utvrđenja iz Rimskog doba i Srednjeg veka, čine podunavski region u Srbiji popularnim među turistima i avanturistima.

Dunav zauzima prvo mesto među rečnim destinacijama u svetu. Uverite se zašto, osetite lepotu i veličinu ove reke, upustite se u različite avanture, vožnju čamcem, kajakom ili katamaranom,  otisnite se sa neke od najplepših plaža i zaplivajte.

„Dunave, Dunave, kraj tebe mi srce moje ostade…“

baner_1

 

baner_2

 

baner_3

 
2024 © Poezija u prirodi - Fruškogorsko-dunavski region