Činjenice

Saobraćajna dostupnost Fruškogorsko-dunavskog regiona je velika. Nalazi se na udaljenosti od 10 km od Novog Sada i 60 km od Beograda i aerodroma Nikola Tesla. Dva karaka Panevropskog koridora 10 obilaze Frušku goru sa njene istočne (E75) i južne strane (E70). Vozom možete doći do Inđije, Sremskih Karlovaca ili Novog Sada i odatle mnogobrojnim prigradskim autobusima koji ih povezuju sa okolnim naseljima.

Fruškogorsko-dunavski region prostire se na teritoriji 5 opština koje povezuje Dunav i spaja Fruška gora. Od zapada ka istoku prva opština je Bačka Palanka koja se granici sa Hrvatskom i to je jedina opština koja se prostire sa obe strane Dunava. Nizvodno rekom Dunav stiže se do opštine Beočin koji obuhvata najveći deo Fruške gore, zatim se stiže i do novosadskih opština koje se naslanjaju na Dunav. Dalje, prateći Dunav, sledi opština Sremski Karlovci koja je najmanja, ali kulturno-istorijski najznačajnija opština. Poslednja opština ovog regiona je opština Inđija, koja je i najbliža Beogradu i aerodromu.

Stanovništvo ovog regiona bavi se uglavnom poljoprivredom, najviše proizvodnjom žitarica i industrijskog bilja. U dolinama Fruške gore razvijeno je vinogradarstvo. Gostoljubivo stanovništvo razvija turizam u sve većoj meri, tako da ima sve više različitih sadržaja, od restorana i salaša do jahanja i kajakinga.

Istorijski osvrt na ovaj region polazi jos od nekoliko praistorijskih kultura (indoevropske Vučedolske kulture), preko Rimskog carstva u Antičko doba (kula Vrdnik), kroz različite istorijske obrte i kulture, do ovih savremenih dana i savremenog načina života.

Danas, većinu stanovništva čine Srbi, a veće nacionalne manjine su Hrvati, Slovaci, Rusini i Mađari.

baner_1

 

baner_2

 

baner_3

 
2024 © Poezija u prirodi - Fruškogorsko-dunavski region