Sremski specijaliteti

U Sremu se čuva tradicija porodičnog ručka gde sve ima svoj red. Pa krenimo redom…

Dok pijuckate domaću rakijicu dudaru, dunjevaču ili orahovaču počastite se foršpajzom iliti predjelom. Pred vama je čitav niz sireva i suvomesnatih proizvoda. Tu su kobasice, kulen, domaća džigernjača, krvavice, hurka, švargla, domaća slanina, čvarci, pašteta od čvaraka, pihtije… Sve to ide sa specijalitetima od testa, domaćim kiflicama, pogačicama, mekikama, prženicama, zemičkama, kajzericama,  mlincima i pitama raznih vrsta.

Sremački ručak se ne može zamisliti bez supe sa mesom, najčešće pernatih životinja. Najukusnija je ona od morke, ali tu su i pileća, pačija, guščija, ćureća ili od fazana. Samo da ima domaća rezanca, flekice ili griz knedle.

Pa onda sledi glavno jelo! Tu ćete na šarenom astalu naći rinflajš, pileće batake, svinjska rebra pečena u saftu, gulaš od mangulice, pohovane šnicle ili ćufte, perklet, paprikaš, krompir “u čakšire”, nasuvo (krompir s testom), punjenu gusku, ćušpajz … Ako ste pre za ribu, tu su riblje čorbe i paprikaši, „pijani“ šaran, kečiga na sremački način, štuka u mundiru. Za ljubitelje lovačkih specijaliteta ovde su najbolje lovačke šnicle, srneći paprikaš, gulaš od divlje svinje, divlje patke u sosu od pavlake, zečetina…

Na kraju je red da se osladite, pa birajte šta vam je volja. Na stolu su štrudle, krofne, rezance s makom, gomboce, tašce s pekmezom, milhbrot, koh, lenja pita, bundevara, kitnikez, jabuke u šlafroku, puslice, vanilice, princes krofne,  oblande i naravno kuglof.

 

baner_1

 

baner_2

 

baner_3

 
2024 © Poezija u prirodi - Fruškogorsko-dunavski region